رکود اقتصادی اول به صورت یک مساله محلی تعریف شده بود. گویا موضوع بر سر این بود که دو غول ایالات متحده و چین شاخ به شاخ شده بودند و تاثیرات منفی بر تولیدات صنعتی بر جهان پدیدار شده بود، ولی ظاهرا اطلاعات دقیقتر موسسات مالی و مشاوره مدیریت تولید جهان نشان میدهد در تابستان امسال کل تولید صنعتی جهان نسبت به سال ۲۰۱۲ به پایینترین میزان خود رسیده است.
جی پی مورگان با دادههایی که اخیرا برملا کرده است نشان میدهد شرایط روحی مدیران تولید در دنیا به شدت خراب است. طبق دادههای این شرکت خدمات مالی و بانکداری چندملیتی در آمریکا، فقط در یک ماه و در اوایل تابستان میزان رضایتمندی از ۸/۴۹ به ۴/۴۹ درصد افت کرده است.
رژه مسوولان سیاسی کشورهای مختلف در مجمع عمومی سازمان ملل و بزک کردن شرایط اقتصادیشان به بهترین نحوی که میتوانند، تاب مقاومت در برابر دادههای اقتصادی جهانی را ندارد. در چین تولیدات صنعتی به شدت افت کرده است، سفارشات جدید برای مدیران صنایع چینی نایاب شدهاند و این افت سفارشات برای محصولات صنعتی به تاثیر منفی عوارض وارداتی جدید بر کالاهای چینی اضافه شده است، کرهجنوبی که سالها شاگرد خوب رشد اقتصادی ممتد بود بیشترین میزان افت صادرات خود را در طول یک سال تجربه میکند، در همین زمان شاخص بورس تان کان ژاپن که از تولیدکنندگان بزرگ ژاپنی است به پایینتر سطح خود از سال ۲۰۱۶ رسیده است. این ماجرا منحصر به شرق آسیا نیست، چهره تولید صنعتی در اروپا نیز چندان زیبا به نظر نمیآید. تمام اقتصادهای اصلی منطقه یورو افت شدید نشان میدهند.
انگلستان که چند مشت همزمان خورده است فعالیت تولیدیاش به پایینترین سطح از سال ۲۰۱۳ رسیده است. اگرچه ایالات متحده جنبههایی از رشد تولید صنعتی را نشان میدهد ولی پژوهشگاه تامین تولیدکنندگان برای ایالات متحده هم نشان میدهد تولیدات در آن کشور نیز کمترین رشدشان را از سال ۲۰۱۶ داشتهاند و سفارشات صنعتی جدید افت کردهاند.
کلمات زیبای بیان شده در کنفرانس سران ۲۰ کشور صنعتی به اندازه کافی توانایی برای بهتر کردن وضع کلی اقتصاد جهانی را نداشتهاند و به نظر میآید بیشترین افتها برای کالاهای ثانویه بوده است. آوازی که به گوش میآید صدای دلخراش بحران عمومی سرمایهداری جهانی است که به نظر میآید سیاستمداران هنوز چارهای برای آن ندارند.
پینوشت ۱:(جان پیرپونت مورگان John Pierpont Morgan معروف به چی پی مورگان سرمایهگذار و بانکدار آمریکایی، مفاهیم اولیهی سرمایهگذاری شرکتی و امور مالی سازمانی و خرید و ادغام را در قرن های نوزدهم و بیستم در آمریکا پایهگذاری کرد. یکی از اقدامات بزرگ او در صنعت این کشور تشکیل غول جنرال الکتریک در سال های پایانی قرن نوزدهم بود. سازمان های بزرگی همچون شرکت فوالد آمریکا و اینترنشنال هاروستر و AT&T نیز با تالشهای این سرمایهگذار بزرگ تشکیل شدند. او و اعضای گروهش در سال های ابتدایی قرن بیستم، تأثیر فراوانی روی سرمایهگذاران آمریکایی و اعضای کنگره گذاشتند. مورگان یکی از رهبران اتحاد بانکداری در آمریکا بود که بحران ابتدای قرن بیستم را در این شرکت پایان داد. به علاوه، او از پیشگامان عصر ترقیخواهی در این کشور نیز محسوب می شود که کسب وکار را در آن متحول کرد. برخی کارشناسان لقب بزرگترین بانکدار تاریخ آمریکا را به او داده اند.)