موضوع این پادکست راجع به امید، و نگرشی فرا روانکاوی راجع به امید است.
امید اساسا یک پدیدهی شخصی و فردی است که با شکلگیری روانشناسی اجتماعی، حسن و یا سوء استفادههایی از پدیدههای روانی فردی در سطح اجتماعی شد.
در رشتههای مربوط به روانشناسی و روانکاوی، رشتهای بعد از زمان فروید، یونگ و دیگران شکل گرفت که به آن روانشناسی اجتماعی میگویند. یکی از مسائل عمدهی روانشناسی اجتماعی در بسیاری از جوامع امروز، ناامیدی و افسردگی است.
در مقابل این ابعاد ناامیدی و افسردگی افراد در درون جامعه که نتیجهی آن افسردگی اجتماعی است، عدهای از قدرتمندان به این نتیجه رسیدند که امید را از سطح فردی، به سطح اجتماعی به صورت واقع و یا کاملا کاذب، ارتقاء دهند.
پس امید اساسا فردی و در هر شخص متفاوت است؛ در عین حال پدیدههای اجتماعی روانی که در مکتب روانشناسی اجتماعی بررسی میشوند، امروز در بسیاری از جوامع با پدیدهی افسردگی و نا امیدی اجتماعی مواجهاند. البته یقینا ویروس کووید 19 در این پدیده بیتاثیر نبوده است. در این شرایط که روان اجتماع دچار افسردگی و نا امیدی است برخی زیرکان در دنیا (مثلا رئیس جمهور سابق ایالات متحده، آقای ترامپ) هنر اینکه به اوج شرایط ناامیدی اجتماعی بزک امید بزند را داشت و این بزک، هدفی را دنبال میکرد ترامپ اُمیداجتماعی ساخت که این اُمیداجتماعی به هیچ عنوان بیان امیدهای افراد برای زندگیشان نیست و ایشان تلاش میکرد که نشان دهد در زمان کنش وی، جامعه از افسردگی و ناامیدی بیرون آمده و به مقام امید رسیده است. این تعبیر از روانشناسی اجتماعی که ابعاد فردی و هویتیای که به هر فرد مربوط است را تبدیل به یک لغت بیمحتوا برای انتقال به روانشناسی اجتماعی میکند تا به کل جامعه امیدبدهد، امید واقع و یا اُمید کاذب.
اگر این پیش فرض روانشناختی که انسانها بر پایه بافتی پیچیده که روان خودشان را میسازد، هر یک حیطههای امید خود را دارند صحیح باشد، تعمیم دادن این پدیده که فرد به فرد متفاوت است به یک پدیدهی تمامیت خواه جامعه چه میتواند باشد؟ در ابعاد حداقلی یک سوء استفاده از هویت شخصی است، در ابعاد حداکثری یک عوام فریبی است.
اُمیدبر پایه بستر هویت شخصیتی، به بافت پیچیدهی روانی فرد به فرد ما نمیتواند اُمید مشترک ما باشد.
در این پادکست پروفسور مجتبی صدریا دربارهی این مسئله به طور دقیق پرداخته است که از شما به گوش کردن آن دعوت میکنیم.
همچنین شما را به گوش دادن به پادکست ضرورتهای نظام سرمایه داری و پادکست نگرانی و ترس منتشر شده از گروه پویایی دعوت میکنیم.