توانمند سازی فردی
توانمندسازی فردی همزمان دو نقش را ایفا میکند، یکی در مقابل توانزدایی مانع میآفریند و دیگری با آگاهکردن ما باعث میشود که تواناییهای بالقوهمان را به بالفعل تبدیل کنیم و این تواناییها منجر به توانافزایی ما میگردد. افراد دارای تواناییهایی هستند که مستمر بدون آنکه مطلع باشند، روزمره از این تواناییها استفاده میکنند. در حقیقت توانمندسازی فردی از یک طرف جلوگیری از توانزدایی میکند و از طرف دیگر سازماندهی توانافزاییهای ما میباشد.
توانمندسازی فردی و رشد فردی دو حیطه در ارتباط با یکدیگرند و باعث توانمند شدن فرد در راستای ایجاد ارتباط بین فردی مناسب و مؤثر خواهند شد.
موسسه آموزشی پویایی توانسته است با تشخیص و تعیین هدفهای کوتاه و طولانی مدت افراد، باعث افزیش مهارت و تواناییهای جدیدی در آنها شود که در افزایش توانمندی آنها کاملاً ضروری میباشد.
تعریف توانمندسازی فردی
توانمندسازی فردی ابتدا نگرش پویاتری به تواناییهای بالقوهمان دارد و باز هم توانمندسازی فردی اندک اندک، حیطه به حیطه توانمندیهایمان را بیشتر فعال میکند، به عبارت دیگر توانمندسازی فردی ثمره مجموعه روندهایی است که اعتماد به نفسمان را فزونی میبخشد و همچنین توانمندسازی فردی مجموعه روندهایی است که بر پایۀ آگاهی و کنش، قدرتهایمان را بر ایمانمان ملموستر میکند. توانمندسازی فردی مجموعه روندهایی است که همزمان دو نقش را انجام میدهد، یکی در مقابل توانزدایی مانع میآفریند و دیگری با آگاهکردن ما به تواناییهای بالقوهمان و بالفعل در آوردن این تواناییها منجر به توانافزایی ما میگردد. افراد دارای تواناییهایی هستند که مستمر بدون آنکه مطلع باشند، در حال استفاده از آن میباشند. در حقیقت توانمندسازی فردی از یک طرف جلوگیری از توانزدایی و از طرف دیگر سازماندادن توانافزاییهای ما میباشد.
یک نکته اساسی وجود دارد، اینکه درک کنیم، کنش هیچکس دیگری، نمیتواند جایگزین کنش خودمان برای توانمندسازی فردی گردد. نکته مهم دیگر این است که فقط زمانی انگیزهها و نیتهای توانزدایی در روند زندگی ما به ثمر میرسند که ما در کوششهایمان برای توانمندسازی فردی دچار سستی و تزلزل نگردیم.
ابعاد توانمندسازی فردی
- آگاهی از خود
این بعد، درک از خود ما است و کنش ما در جایگاههای مختلف است و فرد را توانا میکند تا از ویژگی مثبت و گذشته مثبت خود به جای منفی در زندگیاش استفاده کند.
- شایستگیها
شایستگیها، عقایدی میباشند که از اهمیت بالایی برای ما برخوردار میباشند ولی افراد از آنها به دلیل عدم آگاهی با وجود ارزشهایشان، گاهاً با خبر نیستند. بنابراین باید از شایستگیهایمان برای آگاهی و شناخت از خودمان مطلع شویم و متوجه شویم که امکان دارد که شایستگیهای ما با دیگران متفاوت باشد.
- تواناییها
از جمله فنون مهارت یک فرد، تواناییهای یک فرد در بدستآوردن هدفهای مورد نظر وی میباشد.
- دانش فردی
دانش فردی از ابعاد مهم در رشد آگاهی از خود و تواناییهای فردی است. این دانش و اطلاعات فردی میتوانند از منابع مختلف از جمله اینترنت بدست بیایند، اما چگونگی و کمیت این دانش بدست آمده از لحاظ صحت و اعتماد کردن به آنها خیلی مهم میباشد.
- تعیین هدف
هر فرد با معین کردن هدف خود، میتواند عهدهدار وظایف خود و سمت و سو دادن به زندگی شخصیاش باشد.
- قدرت تکلم
زبان، ابزار تکلم و ارتباط بین افراد میباشد که در توانمندسازی فردی افراد نقش مهمی دارد. برای توانمندسازی فردی در تکلم همواره باید سعی شود از کلمات و جملات مثبت استفاده شود و همچنین از کلمات مبهم استفاده نشود، چرا که استفاده از کلمات منفی و مبهم باعث احساس ترس و ناتوانی در افراد میشود.
- اعتماد
در ایجاد اعتماد در افراد چندین نکات حائز اهمیت است. اول، در صورت اطمینان دیگران در شما، از ایشان سوء استفاده نشده و کارهای خود را بدون نقص انجام دهیم. دوم، به نظرات دیگران احترام گذاشته و برای ایشان ارزش قائل شویم. سوم، با شناخت تواناییهای افراد، حامی آنها باشیم و در جهت سوقدادن آنها در رسیدن به آمال و اهدافشان کوشا باشیم.
برنامههای موسسه آموزشی پویایی جهت ارتقاء توانمندسازی فردی
- برنامه دورههای آموزشی
مؤسسهی آموزشی پویایی در زمینه توانمندسازی فردی از طریق روش و محتوی برنامه دورههای آموزشی میکوشد تا در شرکتکنندگان میل به دستیابی خودمختارانه از منابع موجود پیرامون موضوعات مطرح شده در دورههای آموزشی را طوری رشد دهد که در عمل، توانمندی فزایندهای در روندهای یادگیری که به آنها علاقهمند هستند را در ایشان به وجود آورد.
این امر از طریق طرح سوالاتی که پاسخ آنها بلافاصله اجباراً مطرح نمیشوند، نیز انجام میگیرد. از یک سطح آگاهی به بالا، فردی که دارای توانمندیهایی است که برای شکلگیری آنها کوشیده است، باید قادر باشد بر پایه همین توانمندیها موضوعات مورد علاقه خودش برای کسب آگاهی بیشتر را به طور پویا جستجو کرده و از طریق انباشت مداوم شناخت به روند توانمندسازی فردی خود شکل دهد.
- برنامه همفکری و گفتگو در عمق برای توانمندسازی فردی
همهی ما عادت داریم مشکلات را در خیلی از موارد بزرگتر از ابعاد واقعیشان برای خودمان تعریف کنیم و بر آن مبنا، زندگیمان را سامان دهیم و یا سامان ندهیم، گفتگو در عمق امکانی است که مشکلات خودمان را هنگام بیان و هنگام شنیدن نقطه نظر دیگری پیرامون آن به طور نسبیتری ببینیم و باورمان بر امکان حل آنها توسط خودمان و یا امکان رشد دادن تواناییهایمان برای حل آنها در گامهای بعدی بهتر و ملموستر گردند.
در واقع هدف از گفتگو در عمق، در موسسه آموزشی پویایی دیدن توانایی بالقوه فعلیمان و همچنین کوشیدن برای افزودن این تواناییها و توانمندسازی فردی بیشتر میباشد.
برنامهدوره کوچینگ یا مربیگری(coaching) برای نهادها و بنگاهها به منظور توانمندسازی فردی
بنگاهها و افراد هر یک به نوبه خود زمینههایی مشخص و وسیع برای توانمندسازی فردی دارند. روند گفتگو در عمق در حیطه بنگاهها با عنوان مربیگری(coaching) برای مدیران مطرح است.
موسسه آموزشی پویایی، مبنای مربیگری را در این میداند که مدیرعامل یا صاحب یک شرکت یقیناً دارای ظرفیتهای فعال نشدهای هستند که مربیگری در گفت و شنود به وی کمک میکند تا این ظرفیتها بهتر شناخته شوند و وسیعتر بالفعل گردند. مربی درس نمیدهد، کارآموزی نمیدهد، کارگاه برگزار نمیکند، بلکه نقش کاتالیزوری دارد که مدیران را به حیطه توانایی خود آگاهتر نماید.
امروز مسئولیتهای متعدد و وسیع مدیران به کرات چنان مشغولیتهایی برای آنان به وجود میآورد که نتوانند همه ظرفیتهای خودشان یا بنگاهشان را به راحتی دیده و فعال نمایند.
برنامه نشر در فضای واقعی و فضای مجازی پیرامون مسائل توانمندسازی فردی
بحثهای نظری توانمندسازی فردی در موسسه آموزشی پویایی، یکی از محورهای بزرگ و مهم اندیشه معاصر است و برای منعکس کردن خلاقانه و بومی کردن این بحثها با شرایط اجتماعی- فرهنگی ایران مهم است و همچنین کمک میکند که چه در فضای مجازی و چه در فضای حقیقی اقدام به اشاعه مفاهیم تئوریک توانمندسازی فردی و زمینههای کاربردی آن بنمائیم.
برنامه دورههای متفاوت
این مؤسسه میکوشد تا در راستای توانمندسازی فردی افراد، فضای خود را در اختیار دوستانی قرار دهد که مسؤلیت برگزاری کارگاههای آموزشی یا رخدادهای فرهنگی- هنری را به عهده میگیرند و در این راه، هم تسهیلگر و هم حامی این عزیزان خواهند بود. از این رو تاکنون دورههای متنوعی همچون «پایگاه بنا-شهر-فرهنگ»، «باشگاه گردشگری» ، «باشگاه فیلم» ، «باشگاه موسیقی»، «باشگاه کودک»، «باشگاه بانوان» و غیره را برگزار کرده است و اکنون در حال راهاندازی باشگاههایی در حوزه نقد کتاب و در حوزه علم و فناوری است. همچنین این مؤسسه آماده برگزاری باشگاههای جدید نیز میباشد. سازماندهی این برنامهها، علاوه بر بسترسازی برای فضایی تعاملی و مشارکتی، فرصتی برای تشکیل پیوندهای انسانی و شبکههای اجتماعی متنوع و نامتجانس است، همچنین محملی است برای تجربۀ زیستن آنچه که میآموزیم. به همین دلیل تمرکز بر انتقال شناخت همراه با بالابردن کیفیت زندگی، رشد کیفی و ساماندادن تجربههایی نو هم برای برگزارکنندگان کارگاهها و هم برای شرکتکنندگان به صورت توامان است.