مخدوش شدن مرز اقتصاد و سیاست

نویسنده: پروفسور مجتبی صدریا

هزینه تبلیغات و اهمیت جایگاه تبلیغات در فعالیت‌های سیاسی بیش از پیش زیاد است، در بعضی مواقع قدری گزاف می‌شود که حتما باید انباشت قابل ملاحظه‌ی مالی داشت که بتوان این هزینه را تحمل کرد، این یکی دیگر از دلایل ادغام دو قدرت سیاسی و اقتصادی است.

اگر انتخاب دونالد ترامپ به مقام ریاست جمهوری ایالات متحده یکی از شواهد آن است، دو سال اخیر نخست‌وزیری آقای Andrej Babis ، نخست‌وزیر جمهوری چک که مدتی است دچار مشکلاتی شده مورد دیگر است شاید عنوان “آگرو فِرت” برای شما آشنا نباشد ولی بزرگترین کارآفرین خصوصی جمهوری چک است، از کشاورزی تا صنایع غذایی شامل خیلی از شرکت‌هایی می‌شود که ظاهرا سودآور هستند.

آقای بابیس دو سال پیش تصمیم گرفت وارد فعالیت سیاسی شود، حزب سیاسی خودش را ساخت و در انتخابات سال ۲۰۱۷ به راحتی با اکثریت آرا نخست‌وزیر شد، از لحظه‌ای که وارد سیاست شده است و نخست وزیر شده است فعالیت‌های اقتصادیش مورد بررسی نهادهای مختلف دولتی قرار دارند تا اشکالات آنها برملا شود پلیس مدتی است در حال بررسی مرکز کنفرانسی در نزدیکی پراگ می‌باشد که به هزینه‌ی دو میلیون یورو و کمک مالی اتحادیه اروپا ساخته شده است.

موضع نخستین آقای بابیس این بود که این پروژه متعلق به اعضای خانواده‌اش است و دو میلیون یورو در حقیقت برای کمک به بنگاه‌های کوچک و متوسط ده سال پیش پرداخت شده است، ولی حالا این مرکز جز امپراطوری “آگرو فِرت” است و آقای بابیس این امر را کاملا درست می‌داند، دو ماه پیش پلیس چک توصیه کرد که آقای بابیس باید متهم به کلاهبرداری و صدمه زدن به منافع مالی اتحادیه اروپا شود.

فردای روزی که پلیس چنین موضعی را گرفت وزیر دادگستری چک استعفا داد و یکی از یاران آقای بابیس جانشینش شد از آن زمان جمهوری چک آرامش نداشته است.

بعد از ماجرای مرکز فوق‌الذکر ماجرای دیگری نیز برملا شد که نشان می‌داد مقام نخست وزیری آقای بابیس و مقام رئیس “آگرو فِرت” بودن ایشان در تضاد هستند و تضاد منافع ایجاد کرده‌اند.

آقای بابیس که شخصیت با اعتماد به نفسی دارد برای همه حملات و انتقادات به وی جواب دارد و به هیچ وجه برنامه استعفا از مقام سیاسی‌اش را ندارد.

مجلس به وی رای عدم اعتماد داد، آقای بابیس در جواب منتقدانش می‌گوید: “این کوششی است برای ایجاد ناامنی در کشور” .

مشکل آقای بابیس این است که حزب ایشان در اعتلاف با سوسیال/دموکرات‌ها حکومت می‌کند، حزبی که اعضایش از این اعتلاف ناراضی هستند.

تحلیل‌گران می‌گویند به دو دلیل با وجود این فقدان رضایت، سوسیال/دموکرات‌ها همواره با آقای بابیس همکاری می‌کنند، اول اینکه آقای بابیس قادر خواهد بود به راحتی آن‌ها را از دولت حذف کرده و به جایشان رهبران یک حزب افراطی راست را به درون دولت دعوت کند و دلیل دوم این است که اگر آقای بابیس پارلمان جمهوری چک را منحل و انتخابات عمومی فراهم کند و احتمال اینکه نتیجه انتخابات سوسیال/دموکرات‌ها را از پارلمان حذف کند زیاد است .قصه‌ی جالبی است اینکه نگرش سیاسی یک جریان اساسا اقتصادی تفکر سیاسی کل جامعه چک را به سمت سود و زیان برده است و حرف چندانی از اصول نیست.

لینک روزنامه جهان صنعت

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *