پشت پرده یک بحران مالی بزرگ

 

 مجتبی صدریا- در سال 2015 بحران مالی شدیدی گریبانگیر اتحادیه اروپا شد و عملا خطری جدی بقای اتحادیه و حتی ماندن یورو را تهدید می‌کرد و کشوری که به نحوی شرایط مالی‌اش این خطر را تشدید کرد یونان بود.

«کوستاو گاوراس» را حتما می‌شناسید، خودش یونانی است و برخی از فیلم‌هایش پیرامون یونان است و حال تصمیم گرفته آستین‌ها را بالا بزند و شرایط کشوری که درگیر ایدئولوژی‌های مختلف بود و مردمانش آنقدر عصبانی بودند که با حرکت‌های اعتراضی‌شان منطقه یورو را به مرز ازهم‌پاشیده شدن هل میدادند، فیلمی بسازد با نام «بزرگسالان در اطاق». هدف از ساخت و به روی پرده نمایش آوردن این فیلم، کتاب پرفروش از «یانیس واروفاکیس» وزیر دارایی آن زمان یونان است، او سعی کرده است در این کتاب شش ماه خطرناک یونان در سال 2015 را مستند سازد.

آقای واروفاکیس چالش بزرگی در سال 2015 برای خود تعریف کرده بود. این میلیاردر چپ‌گرای یونانی سعی کرده بود طلبکاران یونان را که می‌کوشند از طریق تحمیل دشواری‌های اقتصادی به مردم یونان وضع بد مالی این کشور را تغییر دهند، با به اجرا درآوردن سیاست تحمل و مدارا، مبارزات اجتماعی را که عملا یونان را فلج کرده بودند تخفیف دهد و جلوی فشار بیشتر طلبکاران یونان را بگیرد.اما در مقابل، طلبکاران یونان وی را تهدید کردند که یا اوضاع مالی کشور سامان یابد و یا یونان از اتحادیه اروپا اخراج خواهد شد و در آن سال، خطر اخراج یا بیرون رفتن یونان از اتحادیه اروپا کاملا جدی و ممکن مطرح شده بود. فیلم «کوستاو گاوراس» با استناد به نوارهای صوتی غیررسمی ضبط شده توسط وزیر دارایی وقت در جلساتش با بزرگان اتحادیه اروپاست که بخش‌هایی از این نوارها با مساله اصلی مورد اختلاف بانک مرکزی اروپا و صندوق جهانی پول با دولت وقت یونان را به این شرح بیان میکند: «رفاهی که مردم یونان از آن بهره‌مند هستند نسبت به ثروتی که می‌آفرینند نامتناسب است و این عدم تناسب فشارهای شدیدی به اوضاع مالی دولت یونان و در نتیجه یورو وارد میکند و این راه‌حل طبق نظر کارشناسان بانک مرکزی و صندوق جهانی پول اعمال سیاست اقتصادی سختگیرانه به منظور کم کردن میزان مصرف و بالا بردن میزان پس‌انداز و تقویت اوضاع مالی یونان و یورو همزمان بود. دولت مترقی وقت یونان که با اصل مطلب مخالفتی نداشت استدلال میکرد وارد کردن چنین فشاری به طور ناگهانی به مردم به شکنندگی اجتماعی ما می‌افزاید و این کار نادرست است و دولت یونان با نپذیرفتن پیشنهادات بانک مرکزی و صندوق جهانی پول ظاهرا در سال 2015 شکست خورد و سرنگون شد».

نویسندگان، هنرمندان و فیلمسازان یونان که سعی کرده‌اند بحران مالی سال  2015 را مستند بسازند در تامین مالی برای ساختن فیلمشان یا چاپ کتابشان با مشکل مواجه شدند. اما آقای گاوراس توانست با یک کمک مالی دو میلیون یورویی توسط اتحادیه اروپا و یک اعتبار ششصد و پنجاه هزار یورویی از جانب یکی از سازمان‌های دولتی یونان، حمایت مالی مورد نیازش را تامین کند.

 برای فیلمی با چنین موضوعی و فضاهای مربوط به آن مشخص است که تهیه بودجه آن مشکل بوده است؛ «لیدا گالانو» منتقد سینمایی که خود نیز یونانی است، میگوید: «گاوراس موفق شده است حرمت همه نقش‌آفرینان سال 2015 را رعایت کند».

امروز جامعه یونان کماکان در اختلاف نظر پیرامون خادمین و خائنین به یونان در آن بحران به سر می‌برد و این فیلم گاوراس همانند دیگر فیلم‌های وی کوشیده است تا حد ممکن واقعیت‌ها را برملا کند.

 

لینک روزنامه جهان صنعت

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *